De Leeuw heeft iets te melden!

Posted by Leeuwenpoort on 29 juli 2018

In Utero – een documentaire die raakt (Kathleen Man Gyllenhaal, 2014)

IN UTERO

Een unieke kans om met elkaar in gesprek te zijn over thema’s die de kern en de toekomst van ons mens-zijn raken…

In Utero – een documentaire die raakt (Kathleen Man Gyllenhaal, 2014) – over de invloed van ervaringen in de baarmoeder op de gezondheid van mens en maatschappij.

We zijn immers niet enkel het resultaat van een samensmelting van genen, maar ook van onze omgeving…en je eerste omgeving is de baarmoeder.

Wie denkt dat de baarmoeder een paradijs voor baby’s is, zit er flink naast. Baby’s marineren als het ware in de emoties van hun moeder en voelen dus niet alleen fijne dingen, maar ook zorgen, angsten, frustraties etc. De baarmoeder is hun eerste omgeving op aarde en die omgeving blijkt zeer bepalend te zijn voor de rest van hun leven.

De documentaire “In Utero” laat zien dat de emotionele stabiliteit en de geestelijke gezondheid van mensen(kinderen) mede wordt bepaald door de negen maanden die in de baarmoeder worden doorgebracht.

Alle ervaringen die we opdoen als foetus zijn bepalend voor hoe we later leven, reageren en welke keuzes we maken. Alle negatieve ervaringen verkleinen onze mogelijkheden in de rest van ons leven en veroorzaken allerlei soorten probleemgedrag. Die ‘beperkingen’ en het probleemgedrag blijken we generatie na generatie door te geven. Tot er een omgeving is die zo veilig is dat dit kan worden losgelaten.

Onze maatschappij en de manier waarop wij leven is echter niet optimaal voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Wij laten dus met z’n allen kansen liggen op het creëren van een mooiere wereld. Sterker nog, wij dragen met z’n allen bij aan het creëren van probleemgedrag in de toekomst.

Mei 2016 heeft Nuevi (Margriet Wentink, Wim Wassink, Laurence Demmer en Christine van dalen) de documentaire In Utero (https://inutero.info/) naar Nederland gehaald.

De afgelopen 2 maanden heb ik deze unieke documentaire aan diverse teams (wijkteam Ommoord, huiselijke geweldexperts Prins Alexander en team DOCK Ommoord) laten zien en zijn er zaadjes gepland.

Meer weten of Traumasensitief en traumageïnformeerd werken stuur dan een mailtje naar info@deleeuwenpoort.nl

Monique Mae Vriens, 29 juli 2018

Posted by Leeuwenpoort on 11 maart 2018

Wordt onderzoeker van je Ziel

Vandaag voor de 2e keer workshop True Colors, thema La Loba, werken met Zielenkaarten.

Met het maken van Zielenkaarten ben je meteen een kunstenaar en word je ook nog eens onderzoeker van je ziel. Zielenkaarten (collage-kaarten) gaan uit van beeldtaal. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden, voorbij je rationele denken. Werken met je eigen zielenkaarten verdiept jouw begrip van wie je in essentie bent en van de relatie tussen jou en je familie, de gemeenschap en de wereld. Het geeft je toegang tot je eigen bron van wijsheid.

La Loba gaat over hoe hervinden wij de wolvin in onszelf. In elke vrouw bevindt zich een oerkracht, een wild en natuurlijk wezen dat in verbinding staat met oude wijsheid. Het is een krachtige energie die onze instincten voedt.

Posted by Leeuwenpoort on 1 november 2017

Wij zijn broer en zus…

Mijn broer of beter gezegd broertje, hoewel hij langer en slanker is, postte een foto ter herinnering van Broer en Zus dag……

Dit maakte dat ik weer even de aantekeningen welke ik tijdens een ervaringsdag “Broers en Zussen” – 26 november 2016 – Leren over leven, erbij haalde.

De oudste is diegene die het dichtstbij de generatie staat, oudste maakt alle deuren open. De oudste heeft het 1ste geboorterecht, wat ouders tot ouders maakt, stap in die lijn stappen, in trilt in alles mee, de 1ste zal altijd de 1ste zijn…(stamhouder oudste zoon). Maar de oudste is ook gevoelig voor verwachtingen. Heeft opdrachten en delegeert (meergenerationeel, die in generaties doorgeven). De vraag of ze in de adolescentiefase vrij kunnen zijn? Thema’s wat aandacht vraagt: Schuld beladen, schuld gevoel, verschuldigd zijn – loyaliteit in de balans van ontvangen. Te perfect, te verantwoordelijk, alles op je schouders nemen, als eerste aanmelden, de ander niet aanspreken, ambitieus, gevoelig voor de verwachtingen van ouders. Te …kan controle worden… leiderschap kan despotisch worden. De kaart die ik hierbij trok was….

De Leeuwenpoort - Te perfect, te verantwoordelijk alles teDe jongste is het laatste kind, laatste kind in de luiers, naar basisschool gaat. Ze kunnen goed focussen, zijn opmerkzaam, zelfstandig, zelfredzaam. De jongste sluit de hekken. Voelen vaker de vrijheid om fouten te maken, ze zijn speels, jongste kind(eren) weten vaker minder van de familiegeschiedenis af…

Broers en zussen een natuurlijk leerveld. Rivaliteit? Competentie? Wie is het liefste meisje? Hoe durf je te botsen? Waar op de balans kun je herstellen?

 

Wij zijn broer en zus en hebben een broer of zus

Tegelijkertijd zijn we dochter en zoon van

Ouders …die ook broer en zus zijn en hebben ook broer en zus (of half-, stief-, adoptie)

 

ERKENNING VOOR:

Geven: verantwoordelijk zijn voor de relatie; op een manier die rekening houdt met eigen belangen EN die van de ander(en).

Ontvangen: zien wat je ontvangt + tonen dat je ontvangt! = geven.

Geven door te ontvangen – wederkerigheid – ontvangen door te geven

EN stilstaan bij teruggeven + doorgeven; omdat het aan mij gegeven is!

Posted by Leeuwenpoort on 25 oktober 2017

De Leeuwenpoort

De Leeuwenpoort gaat over de nieuwe tijd, waar we nu inzitten en vraagt van ons contact maken met ons Innerlijk zelf, innerlijke wijsheid en ons eigen beoordelingssysteem. Verantwoordelijkheid nemen voor ons zelf maar ook voor de wereld om ons heen. En we kunnen alleen deze verantwoordelijkheid op ons nemen wanneer we in contact komen met onze ware zelf door te gaan begrijpen wat onze richting en doel is van ons leven.

Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe taal. Mentaal is de taal van de gevestigde orde, waarin het mannelijke principe domineert.